Er staat in de Klas op Wielen een bijzonder oefentoestel, het Vita Paard. Dit simuleert de bewegingen die je op het beeldscherm ziet, en doet een stevig appel op de rompbalans. Samen met de begeleidende fysiotherapeute wordt zo een dynamische oefensessie mogelijk. Maar ook gewoon kijkend naar een filmpje krijgt het kind flinke prikkels aan het bekken, de heupen en de romp. Bij kinderen met ernstige handicaps gebeurt dat eigenlijk nooit. De totale bewegingsarmoede heeft bijvoorbeeld negatieve gevolgen voor spijsvertering, stoelgang, spierspanning en alertheid. Het Vitapaard kan daarbij helpen, diverse wetenschappelijke onderzoeken naar bijvoorbeeld Vibratie Therapie tonen dat aan.


Screenshot Jeugdjournaal

Klik op het beeld hierboven om het filmpje te zien en de gehele tekst te lezen. Link opent in een nieuw venster.

Zwaar gehandicapte kinderen krijgen steeds vaker les in een gewone klas. Volgens deskundigen is dat goed omdat gehandicapte en niet gehandicapte kinderen veel van elkaar kunnen leren. De gehandicapte Fygo gaat naar school op het Kompas in Alkmaar.


Screenshot NHnieuws

Klik op het beeld hierboven om het filmpje te zien. Link opent in een nieuw venster.

Niet kunnen praten, lopen of meedoen met de les, maar ondanks dat toch in een gewone klas zitten. Bij basisschool Het Kompas in Alkmaar is het de normaalste zaak van de wereld dat zwaar gehandicapte kinderen erbij horen. Het zou bijdragen aan de acceptatie van deze kinderen en bovendien leren ze er ook nog eens een hele hoop van.